Van Broadway naar Bebop

Submitted by conny on di, 11/14/2017 - 15:23
subtitel
Ujazz Workshop door Angelo Verploegen
afbeelding
Angelo Verploegen
korte promotekst

U Jazz organiseert workshops voor amateurmuzikanten. We bieden zo leermogelijkheden in samenspel, improvisatie en muziekstijlen. Elke workshop heeft een ander thema. De workshopavonden zijn altijd op woensdagavond of in het weekend in Muziekhuis Utrecht.

Body

Waarom speelden Miles Davis en Charlie Parker de musicalhits van de jaren 30? Wat is de gemeenschappelijke bron waaruit Broadway en bebop hun inspiratie putten? En wat gebeurde er met de liedjes toen ze uit de theaters de jazzclubs binnen kwamen? We bestuderen de relatie tussen de musicalliedjes en bebop-thema’s. Aan de hand daarvan verkennen we het jazzidioom. Fraseren, improviseren, timen, melodie-opbouw en harmonisch inzicht. Door het spelen van Miles Davis’ Dig krijgen we inzicht in ‘Sweet Georgia Brown’. We leren waarom de ballade ‘What Is This Thing Called Love’ zo vaak bewerkt en gespeeld is door uiteenlopende musici als Frank Sinatra, Cannonball Adderley, Bill Evans en  Wynton Marsalis.

Trompettist Angelo Verploegen is vooral bekend van jazzsextet The Houdini’s. Daarmee speelde hij met muzikanten als Trijntje Oosterhuis en de Amsterdam Sinfonietta. Het leidde tot talloze cd’s en vele buitenlandse tournees. Daarnaast kennen we hem van het Amsterdam Jazz Trio, Paul van Kemenade’s Three Horns and a Bass en is hij veelvuldig te horen met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het Metropole Orkest. Verploegen is als producer betrokken geweest bij opnames van ondermeer Denise Jannah, Benjamin Herman en Misha Mengelberg. Sinds 2001 is hij als hoofdvakdocent verbonden aan de conservatoria van Arnhem en Utrecht.

 

Data workshop: Woensdagavond 7, 14, 28 febr, 7, 14, 21 maart 2018 van 19.30 tot 22.30  uur

Presentatie: Zondagavond 25 maart 2018

Kosten: Ujazz leden €87,- overige €97,-

Aanmelding en informatie: workshop@ujazz.nl

start datumtijd
locatie
Muziekhuis Utrecht
locatie adres
 Loevenhoutsedijk 301,  3552 XE Utrecht 
locatie presentatie
TivoliVredenburg
datum presentatie
Ujazz productie
Ujazz productie